Descriere, efecte... în câteva cuvinte...
Laserul este o sursă optică ce emite fotoni într-o rază coerentă (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation). Este un tratament mai eficace și mai rapid al unor afecțiuni unde eșecul tratamentelor clasice și necesitatea evitării unor efecte secundare ale acestora a impus găsirea unor noi mijloace terapeutice.
Principalele acțiuni terapeutice ale laserului:
Efect:
Toate aceste efecte sunt confirmate de studii obiective care au fost verificate și validate.
Trebuie reținut că laserul nu este o rază magică ci un tratament ultramodern care a fost creat pentru a rezolva împreună cu celelalte tipuri de tratament afecțiuni greu de ameliorat sau vindecat din toate specialitățile medicale.
Tratamentul cu laser de joasă putere este complet nedureros, neinvaziv și, aplicat corect, nu are efecte secundare notabile în afecțiunile în care are indicații.
Efectele fiziologice ale terapiei cu laser de intensitate scăzută:
Efectele pe termen scurt constă în reducerea intensității durerii prin stimularea producției și eliberării de beta-endorfine și îmbunătățirea fluxului sanguin local, manifestat prin creșterea temperaturii locale.
Efectul pe termen scurt este semnificativ în 5-10% din cazuri, în timpul sau după încheierea sesiunii de tratament inițiale, dar nu este la fel de important ca efectul pe termen lung.
Efectele pe termen lung sau cumulative sunt creșterea energiei celulare prin stimularea sintezei de ATP (adenozin trifosfat) și îmbunătățirea metabolismului celular, vindecarea mai rapidă a țesuturilor deteriorate datorită producției crescute de proteine și ADN, ce duce la o rată crescută de replicare celulară și datorită stimulării macrofagelor, fibroblastilor și a altor celule; în plus, reglează potențialul de membrană celulară, esențial în transferul de ioni: Na, Cl și K. Tot din categoria efectelor pe termen îndelungat ale laserterapiei fac parte și o mai bună conducere nervoasă, facilitată de nivelurile ridicate de serotonină și acetilcolină, reducerea țesutului cicatriceal prin creșterea sintezei de colagen și creșterea fluxului sanguin la nivelul zonei afectate – angiogeneza (formarea de noi vase de sânge), care aduce mai mult sânge în zona lezată. În mod adițional, laserul favorizează procesele naturale de vindecare ale organismului, crește rezistența la infecții prin stimularea răspunsului imunitar și facilitează drenajul limfatic, reducând edemele.