Microbiomul intestinal

Un pilon al sănătății tale

Microbiota umană corespunde tuturor microorganismelor care v-au colonizat corpul și cu care coabitați: în principal bacterii, dar și viruși, ciuperci, fungi și protozoare. Compoziția sa diferă în funcție de suprafețele colonizate: microbiota cutanată, microbiota vaginală, microbiota urinară, microbiota respiratorie, microbiota ORL și microbiota intestinală, numită și flora intestinală, de departe cea mai mare cu 100 trilioane de microorganisme.

Microbiota intestinală are influențe profunde asupra funcțiilor imune sistemice. Abundența și diversitatea microbiomului joacă un rol semnificativ în răspunsul imunitar dincolo de tractul gastro-intestinal imediat. Atunci când abordăm funcția imunitară, este prudent să includem o componentă a microbiotei intestinale. Evaluarea și restabilirea normobiozei este o componentă integrală a intervenției pentru susținerea funcției imune optime.

Sistemul imunitar și microbiota intestinală au o relație simbiotică. Abundența și diversitatea microbiotei joacă un rol semnificativ în răspunsul imunitar dincolo de tractul gastrointestinal imediat. Mai multe mecanisme sunt implicate în rețeaua complicată de conexiuni dintre răspunsurile imune și bacteriile intestinale. O cascadă de evenimente inițiate de metaboliții derivați microbieni joacă un rol semnificativ în modularea funcției imune. Pentru a aborda cu exactitate funcția imunitară, trebuie să luăm în considerare microbiota bazată pe multiple mecanisme care sunt implicate în rețeaua complexă a conexiunilor dintre răspunsurile imune și bacteriile intestinale. O evaluare aprofundată a comunității microbiene pentru a necesita refacerea normobiozei este o abordare validă a funcției imune optime.

Microbiota intestinală joacă un rol foarte important și în menținerea greutății corporale. Obezitatea a devenit acum un flagel global. Prea multă grăsime, prea mult zahăr, insuficientă mișcare… Boala este încă prea des asociată cu o dietă nesănătoasă și un stil de viață sedentar. Dar alți factori mai puțin cunoscuți ar putea juca, de asemenea, un rol, cum ar fi ereditatea, mediul de viață zilnic și, în special, comunicarea necorespunzătoare între intestin și creier.

În concordanță cu substanța noastră cenușie, numărul mare de microorganisme care trăiesc în intestinul nostru poate afecta astfel comportamentele noastre alimentare (apetitul, senzația de sațietate, starea de spirit, calea recompensei etc.), metabolismul nostru (depozitarea grăsimilor, nivelul zahărului din sânge), răspunsul nostru imun (inflamație cronică) și integritatea barierei intestinale.

Recomand efectuarea testului de microbiom intestinal pentru a afla:

  • dacă microbiomul tău intestinal este în echilibru și cât de sănătos este;
  • dacă există o suprapopulare cu Candida sau alte tipuri de fungi;
  • dacă există bacterii care pot provoca diaree, constipație, durere și multe altele;
  • dacă bacteriile afectează mucoasa ta intestinală;
  • dacă există un grad de inflamație la nivelul intestinului;
  • dacă intestinul este permeabil;
  • dacă bacteriile îți afectează greutatea sau starea de spirit.

Rezultatele testului reprezintă un instrument valoros în configurarea unui tratament personalizat în managementul sănătății gastrointestinale.

Analizând rezultatele testului de microbiom intestinal voi putea să-ți recomand sfaturi individuale de dietă și alte măsuri care să readucă microbiomul tău intestinal în echilibru.

Află mai multe despre legătura dintre microbiom și sănătatea ta urmărind articolele publicate pe blog.

Indiferent dacă obiectivul tău este să îmbunătățești starea de spirit, să echilibrezi greutatea, să câștigi energie, să depășești autoimunitatea sau să lupți împotriva bolilor cronice, în cadrul consultației vei afla mai multe informații despre diversele bacterii care trăiesc în corpul tău și ce ai de făcut.

Ești decis și motivat pentru schimbarea în bine?

Programează-te acum la o consultație!