Intoleranțe alimentare

Diferența între intoleranțe și alergii

Intoleranța alimentară presupune o reacție de respingere a organismului față de anumite alimente, pe care nu le poate digera și asimila în mod corespunzător. Practic, la ingestia alimentului respectiv, are loc o reacție locală inflamatorie, care repetată, va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar și la o reacție inflamatorie sistemică, cu repercusiuni asupra întregului organism.

Dacă alergia alimentară se manifestă prin simptome predominant cutanate și respiratorii (mai puțin de ordin digestiv) care se observă imediat de pacient, în cazul intoleranței alimentare, manifestările nu sunt la fel de bruște ca în cazul alergiei, sunt extrem de diverse și de aceea de cele mai multe ori sunt neglijate, nediagnosticate și ca atare netratate. Intoleranța alimentară spre deosebire de alergie poate avea diferite grade (de la 1 la 4) și de aici manifestări de diferite intensități. Dacă la alergia alimentară produsele incriminate sunt evitate toată viața, în cazul intoleranței alimentare acestea sunt eliminate o perioadă de timp în funcție de gradul de reacție al organismului, după care sunt reintroduse treptat, în cantități mici și rar.

Intoleranțele sunt reacții întârziate care se manifestă după un interval de la o oră până la 3 zile de la consumului alimentului-problemă și de aceea sunt mai greu de detectat. Printre simptomele provocate de intoleranțele alimentare se numără: balonare, diaree, constipație, sindrom de intestin iritabil, imposibilitatea de a slăbi sau de a te îngrășa, cefalee, oboseală, insomnii, boli respiratorii, boli reumatice, psoriazis, acnee. Aceasta nu este o listă completă a simptomelor posibile, fiecare persoană reacționând diferit.

Există studii clinice numeroase care demonstrează influența decisivă a intoleranței alimentare în apariția sindromului de colon iritabil, iar Hipocrate, părintele medicinei, spunea acum 2000 de ani că toate bolile pleacă din intestin. Descărcarea de mediatori ai inflamației la nivel intestinal poate avea repercusiuni și asupra întregului organism. Orice contact repetat al organismului cu alimentul la care are intoleranță este un stres pentru acesta și ca atare reacționează atât la nivel local cât și general.

Poți afla care sunt alimentele neagreate de organism doar cu ajutorul unor teste serologice speciale, deoarece simptomatologia este nespecifică, uneori neobservată de pacient. Aceste teste pun în evidență prezența anticorpilor de tip IgG specifici sintetizați de organism ca mijloc de apărare față de unele alimente.

Diagnosticarea acestei afecțiuni și implementarea unei diete corespunzătoare reprezintă o piesă importantă din cadrul unui protocol terapeutic complex, atât pentru bolile cronice diagnosticate cât și pentru prevenția lor.

Terapia intoleranțelor alimentare presupune parcurgerea următoarelor etape:
– o consultație;
– efectuarea de teste specifice;
– stabilirea unei diete specifice, plan de rotație și plan de reintroducere;
– sfaturi nutriționale și de modificare a stilului de viață.

Analizând rezultatele testului de intoleranțe alimentare voi putea să-ți recomand sfaturi individuale de dietă și alte măsuri care să-ți readucă organismul în echilibru.

Indiferent dacă obiectivul tău este îmbunătățirea stării de spirit, echilibrarea greutății corporale, creșterea energiei, depășirea autoimunității sau lupta împotriva bolilor cronice, dacă vei lucra cu mine vei primi mai multe informații personalizate despre efectele intoleranțelor alimentare și modalitatea prin care poți interveni asupra acestei probleme de sănătate.

Ești hotărât să ai mai multă grijă de organismul tău?

Apelează cu încredere la serviciile oferite la Cabinet PUIU!