Scala Bristol – știi cum funcționează intestinul tău?
Intestinul este un organ în formă de tub care face parte din sistemul digestiv.
Sistemul digestiv începe de la gură și se termină la anus. În sistemul digestiv se descompun și se absorb alimentele și lichidele pe care le consumi, pentru a oferi energie corpului tău.
Pe măsură ce alimentele trec prin intestin, se desfășoară procese prin care fluidele și nutrienții sunt absorbiți în organism sau expulzați ca deșeuri prin anus. Aceste deșeuri se numesc materii fecale sau scaun sau tranzit intestinal.
Intestinul este împărțit în două părți: intestinul subțire și intestinul gros.
Intestinul subțire are aproximativ 6-8m lungime. Se numește subțire pentru că este îngust (aproximativ 2 cm diametru). În intestinul subțire absorb nutrienții din alimentele pe care le consumi, iar deșeurile rămase formează materiile fecale.
Intestinul gros are aproximativ 2 m lungime. Fecalele intră în intestinul gros sub formă de lichid. Pe măsură ce trec prin intestinul gros spre rect, apa este absorbită înapoi în organism, lăsând mai multe deșeuri solide. Rectul este ultima parte a intestinului gros. La acest nivel se stochează fecalele până când ești gata să mergi la toaletă. Fecalele sunt expulzate din corp prin anus. Mușchii planșeului pelvin asigură că anusul rămâne închis până când ești gata să mergi la toaletă.
Care sunt semnele unui intestin sănătos?
A avea scaun regulat este o modalitate de a descrie obiceiurile intestinale bune sau funcția intestinală normală. Adesea spunem că intestinele noastre funcționează bine, dar acest lucru este uneori înțeles greșit, în sensul că nu știm care este noțiunea de normal pentru eliminarea fecalelor. Este obișnuit ca oamenii să își golească intestinul o dată pe zi, cu alte cuvinte să aibă scaun o dată pe zi. A fi normal înseamnă ca scaunele sa fie moi, dar bine formate, sa fie ușor de eliminat și că acest lucru se întâmplă de obicei de la 1 până la 3 ori pe zi.
Scala Bristol este un ajutor medical conceput pentru a clasifica fecalele în șapte categorii. Această diagramă este folosită de profesioniștii medicali, dar este și un instrument excelent pentru oricine dorește să-și monitorizeze și să-și îmbunătățească tranzitul intestinal. Graficul este folosit pentru a descrie formele și tipurile de scaune, fiind util și pentru a evalua eficacitatea tratamentelor în diferitele boli ale intestinului.
Ce este normal în scala Bristol?
- Tipurile 3-4 sunt scaune normale, deoarece sunt de consistență normală și ușor de eliminat;
Cum arată un scaun nesănătos?
- Tipul 1-2 indică constipație;
- Tipul 5-7 indică scaune de consistență moale, diaree și chiar urgență.
Din păcate, nu avem educația medicală pentru a recunoaște normalul unor procese fiziologice din organismul nostru. La întrebarea „cum aveți scaunul?” majoritatea pacienților mei răspund „normal”, dar întrebările și răspunsurile ulterioare concluzionează că de fapt se încadrează la constipație. Oamenii s-au obișnuit cu un anume tip de scaun, au același ritm de eliminare încetinit, dar nu consideră că ar fi o problemă acest lucru.
Importanța unui tranzit intestinal normal este legată atât de absorbția nutrienților cât și de eliminarea toxicității din organism. Funcționarea anormală a tubului digestiv are drept consecință și scăderea imunității, creșterea inflamației în organism și apariția bolilor cronice. Pentru că așa cum spunea Hipocrate acum 2000 de ani: „toate bolile încep în intestin”.
Tu ce fel de scaun ai? Când te-a întrebat ultima dată un medic cum este scaunul tău? Ce soluții și recomandări ai primit pentru îmbunătățirea tranzitului? Au funcționat?
Dacă ai sesizat că nu ai un tranzit intestinal normal și dorești o abordare holistică a acestei probleme, nu ezita să te programezi cât mai repede la o consultație aici. Vei primi informații personalizate, recomandări dietetice și tratament cu suplimente special concepute pentru sănătatea tubului digestiv.
Pentru a veni în ajutorul tău ți-am pregătit un model de scală Bristol, pe care-l poți descărca de aici.
Dacă informațiile prezentate ți s-au părut utile, trimite articolul și persoanelor interesate de o sănătate mai bună!
Dacă vrei să fii la curent cu ultimele informații publicate pe blog, abonează-te aici la noutăți!