Pifteluțe de năut la cuptor
INGREDIENTE:
- 500 g năut fiert
- 300 g semințe de cânepă
- 3 cepe medii tăiate mărunt
- 8 căței de usturoi tăiat mărunt
- zeama de la jumătate de lămâie
- 1 bucată ghimbir crud de aproximativ 1 cm grosime tăiată mărunt
- 2 lingurițe turmeric bio
- 2 lingurițe coriandru măcinat
- 1 linguriță boia dulce
- sare, piper după gust
- 3 – 4 linguri de făină de năut sau făină de grâu integrală
MOD DE PREPARARE
1. Se amestecă toate ingredientele; dacă compoziția este prea tare se mai adaugă zeamă de năut sau apă, iar dacă compoziția este prea moale se mai adaugă făină, până obțineți o consistență din care să modelați sfere sau forme de piftele de dimensiunea dorită.
2. Se așează pifteluțele pe hârtie de copt într-o tavă și se introduc în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20 minute. La jumătatea timpului pifteluțele se întorc. La final ele trebuie să fie crocante în exterior.
Sugestie de servire
Pifteluțele de năut se pot servi calde sau reci împreună cu o salată de crudități. O altă variantă de servire este împreună cu pireul de conopidă sau pireul de broccoli.
Sunt foarte hrănitoare deoarece semințele de cânepă au un conținut ridicat de proteine, vitaminele A, C, D, E, B6 și K, cantități ridicate de zinc, calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, cupru, mangan și antioxidanți. Dar poate una din cele mai importante proprietăți ale semințelor de cânepă o reprezintă conținutul de acizi grași polisaturați omega 6 și omega 3 într-un raport ideal de 3:1. Vă recomand semințele de cânepă ECO de la Canah.
Năutul reprezintă și el o sursă foarte bună de proteine vegetale și fibre împreună cu calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fier, vitamina C și vitamina K. Năutul ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge, în primul rând pentru că are un indice glicemic mic, dar și pentru că fibrele din compoziție încetinesc absorbția carbohidraților.