Piftele de linte și conopidă
INGREDIENTE
- 600 g conopidă
- 400 g linte roșie
- 2 cepe mari tăiate foarte mărunt
- 5 căței de usturoi tăiați foarte mărunt
- 1 linguriță chimion măcinat
- 2 linguri ulei de măsline
- 3 linguri făină de năut sau făină de grâu integrală
- 2 lingurițe turmeric bio
- 2 lingurițe boia dulce
- 1 vârf de cuțit piper Cayenne
- sare după gust
MOD DE PREPARARE
- Lintea se spală în mai multe ape și se pune la fiert în aproximativ 1 litru de apă. Se fierbe aproximativ 20 minute din momentul în care dă în clocot. După ce a fiert se strecoară și se lasă la răcit.
- Conopida se mărunțește într-un tocător de legume și se coace pe o hârtie de copt aproximativ 10 minute în cuptorul preîncălzit. Peste conopida mărunțită, inainte de a o introduce în cuptor se poate presăra sare și piper. Dacă nu aveți conopidă proaspătă, puteți folosi cea congelată, următorul mod: puneți conopida congelată în apă care fierbe și lăsați pe foc 5 – 7 minute, timp în care conopida se înmoaie. Scurgeți bine conopida de apă, apoi o mărunțiți în tocător. Conopida fiartă și mărunțită se poate adăuga ca atare în compoziția pentru pifteluțe sau se poate coace în cuptor, după cum am descris anterior.
- Într-un vas încăpător se amestecă toate ingredientele, apoi se formează pifteluțe de dimensiunea dorită. Dacă compoziția vi se pare prea moale, se adaugă făină de năut sau făină de grâu integrală.
- Timpul de coacere este de aproximativ 20 – 25 minute, la jumătatea intervalului se vor întoarce pifteluțele pe cealaltă parte. La final pifteluțele trebuie să fie crocante pe exterior.
Sugestie de servire
Pifteluțele se pot servi calde sau reci împreună cu o salată de crudități, cu un piureu de conopidă sau de broccoli.
Această rețetă este inspirată din rețetele Laurei Laurențiu și adaptată după gustul meu.