Corpul uman este un sistem foarte complex, iar modul în care mâncăm, ne mișcăm și alegem să ne trăim viața pot ajuta la menținerea echilibrului și la îmbunătățirea sănătății noastre.
Nutriția nu ar trebui să fie complicată, dar oamenii au foarte puține informații corecte, în ciuda multitudinii de surse existente. Tipurile diferite de diete te pot duce dintr-un dezechilibru în alt dezechilibru, tocmai pentru că indicațiile alimentare nu sunt personalizate stării tale de sănătate sau boală.
Modul în care ne alimentăm ar trebui să fie o prioritate dacă înțelegem că suntem ceea ce mâncăm, sau mai mult ceea ce digerăm.
Pe lângă sfaturile personalizate pe care le vei primi în cadrul consultaților la Cabinet PUIU există și câteva reguli simple pe care le poți reține de acum: caută alimente provenite din surse naturale, nu din magazin; caută să faci combinații corecte de alimente; pregătește-ți mesele acasă și evită mâncatul în oraș.
Mâncarea este cea mai bună investiție în sănătatea ta. Statisticile arată că oamenii care consumă alimente preparate acasă sunt mai sănătoși decât cei care mănâncă în oraș. Cu cât oamenii mănâncă sănătos acasă, cu atât mai mult îndepărtează riscul de diabet zaharat, obezitate și alte boli cronice. În prezent mulți oameni nu mai cunosc drumul spre bucătărie, mănâncă majoritar în afara casei, iar alimentele consumate acasă sunt cumpărate din magazin și reîncălzite.
Atenție! Comoditatea ne face mai bolnavi.
Mâncarea adevărată poate fi ieftină. Alegerea ingredientelor simple și sănătoase, gătitul de la zero și cumpărăturile de la producătorii locali, toate construiesc o stare de sănătate mai bună și economisesc bani.
Mâncarea are un impact major asupra vieții tale, asupra sănătății și bunăstării tale generale. Mâncând dieta potrivită pentru tine, alături de alte obiceiuri sănătoase de viață, oferi corpului tău ceea ce are nevoie pentru vindecare și o sănătate mai bună.
Ne confruntăm cu mecanisme biochimice puternice create de dependența de alimente. Voința devine inutilă atunci când mâncarea industrială și zahărul sunt responsabile de chimia creierului tău.
Alimentele false dintre care conțin sirop de porumb (cu conținut ridicat de fructoză) și alte zaharuri adăugate, conservanți, aditivi – ne-au deturnat creierul, hormonii și metabolismul. Aceste alimente au creat literalmente un cerc vicios de foame și pofte.
Nu există mâncare rea și mâncare bună! Există doar alimente care ne îmbolnăvesc și există mâncare sănătoasă care ne hrănește!
Am un îndemn simplu: să mâncăm mâncare adevărată! Asta înseamnă alimente create de natura, care nu vin cu coduri de bare, ingrediente false sau o listă de ingrediente din care nu cunoști majoritatea termenilor.
Pentru a face asta, trebuie să ne resetăm creierul. Unele cercetări afirmă că adevăratul reglator al greutății și metabolismului nostru nu este stomacul, ci chimia creierului nostru. Alimentele potrivite transmit un mesaj creierului tău pentru a opri foamea și pofta, astfel încât să arzi grăsimi și să te simți grozav. Alimentele zaharoase, procesate și industrializate, transmit mesajul opus.
Putem începe să facem acest lucru mâncând alimente naturale, adevărate. Asigură-te că fiecare masă este formată din alimente vegetale, grăsimi sănătoase și proteine de calitate. De asemenea încercă să eviți orice aliment bogat în zahăr și amidon, precum și alimentele procesate.
Sfaturi practice
- Cumpără legumele și fructele de la producătorii locali în care ai încredere că nu folosesc pesticide și îngrășăminte chimice; caută-i în piețele din localitatea ta sau în satele din jur; odată ce ți-ai făcut o rețea de aprovizionare vei fi în avantaj atât din punct de vedere al alimentației tale cât și din punct de vedere social (legătura cu oamenii care lucrează pământul este întotdeauna un plus pentru noi orășenii).
- Pentru extrasezon conservă-ți legumele și fructele fără adaos de zahăr și uleiuri nesănătoase. Congelarea rămâne una dintre metodele cele mai bune.
- Procură-ți carnea, ouăle și produsele lactate tot de la oamenii din satele apropiate de tine. Este foarte important ca animalele de la care provin aceste alimente să fie hrănite într-un mod natural, fără hormoni, pesticide, antibiotice, vaccinuri. Mai bine plătești mai mult pe produse sănătoase, care te hrănesc cu adevărat, chiar dacă la masă vei consuma o cantitate mai mică decât ești obișnuit.
- Evită alimentele de tip fast-food, gătește acasă simplu și sănătos.
- Evită băuturile alcoolice și sucurile de orice tip. În schimb hidratează-te corect, consumând apă în funcție de greutatea ta corporală (minim 30 ml/kg corp). Fii atent și la consumul de cafea și ceaiuri – consultă un specialist pentru a afla ce tipuri de ceaiuri poți consuma, în ce cantitate și pe ce perioadă de timp (ceaiurile pot fi benefice, dar pot avea și efecte adverse dacă nu sunt consumate în mod corect).
Dacă sfaturile prezentate ți s-au părut utile, trimite informațiile și altor persoane interesate de o sănătate mai bună!
Află mai multe despre legătura dintre alimentație și sănătatea ta urmărind articolele publicate pe blog, în categoria nutriție.